Školský rok 2016/2017 - SSOŠ pedagogická EBG

Prejsť na obsah

Školský rok 2016/2017

Zo života školy

Školský rok 2016/2017

12. jún 2017
Beseda s príslušníkmi pluku špeciálneho určenia
   
Dňa 12.6.2017 nás navštívili príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia, aby nám porozprávali o bojových misiách v Afganistane, Iraku , ktorých sa zúčastnili, a priblížili našim žiakom život a poslanie príslušníkov tohto pluku.
Dievčatá mali možnosť  vyskúšať si výstroj parašutistu, vidieť padáky, masky a prilby, ktoré používajú príslušníci toho pluku pri výcviku, ale aj priamo v misiách. Ďalej im bol pustený dokument o misii v Afganistane, kde žiačky videli vojakov priamo v akcii. Po skončení dokumentu dievčatá dostali priestor na otázky, ktorý patrične využili a vojaci im ochotne odpovedali .
Táto akcia mala veľký úspech a študentky nielen zaujala,  ale odniesli si z nej mnoho informácií.
1. jún 2017 - 6. jún 2017
Exkurzia do Nemecka
 

V dňoch od 1.6. – 5.6.2017 absolvovali žiačky 3.HB a vybrané žiačky 2.HB  so svojou učiteľkou Mgr. Ivanou Polakovou a pánom školníkom vzdelávaco - náučný pobyt v Magdeburgu. V prvý deň výletu sme sa zúčastnili kurzu nemčiny. Kurz bol pre nás veľmi zaujímavý, pretože sme sa dorozumievali s našou lektorkou iba v nemčine. Ďalśí deň doobeda sme strávili na kurze nemčiny a potom sme sa vybrali do zábavného parku ElbauenPark. V tomto parku sme navštívili Motýlí pavilón a obrovskú vyhliadkovú vežu, ktorá v sebe ukrývala veľké množstvo vynálezov. Mohli sme si vyskúšať napr. šliapať na vodnom čerpadle, napísať si svoje meno v hieroglyfoch alebo vyskúšať vynálezy, ktoré sú predchodcami tých našich. Po niekoľkých náročných poschodiach nás čakal nezabudnuteľný výhľad na celý park.  V nedeľu sme sa vydali do neďalekého mesta Harkerode, kde nás čakal pán Fricke.  Ukázal nám detský domov, ktorý založil. Deti si spolu s vychovávateľkami pre nás pripravili občerstvenie, za ktoré sme boli veľmi vďačné. Pán Fricke nám vysvetlil, ako fungujú detské domovy v Nemecku a ochotne nám odpovedal na to, čo sme sa ho pýtali. Na záver  sme zaspievali slovenské piesne. Večer sme sa ešte vybrali k Barleber See, k jazeru, ktoré sa nachádzalo blízko našej ubytovne. V posledný deň výletu si pre nás pani učiteľka pripravila prehliadku mesta Magdeburg. Navštívili sme okolie rieky Labe, Magdeburger Dom a Gruene Zitadelle. V čase nášho výletu sa v meste konali Európske dni, kde ľudia z rôznych krajín predstavovali svoju kultúru.
 
Tento výlet bol pre nás veľmi zaujímavý a poučný, pretože sme mohli spoznať kultúru iného národa. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí sa na uskutočnení tohto výletu podieľali. Ďakujeme vedeniu SPSA EBG, našej lektorke nemčiny a riaditeľovi detského domova. Veľká vďaka patrí aj p. u. Mgr. Polakovej, ktorá sa o nás počas celej exkurzie starala a najmä s nami nestrácala trpezlivosť a aj nášmu milému pánovi školníkovi, ktorý nám počas celého výletu ochotne pomáhal.  A ďakujeme  aj pánovi vodičovi, ktorý nás bezpečne odviezol domov.
 
 
A čo by sme ešte chceli povedať:

 
In Magdeburg war fantastisch. Wir haben viele Sehenswürdigkeiten gesehen und neue frau Lehrerin kennen gelernt. Sie war sehr nett. Wir haben viele neue Erlebnisse und Erfahrungen. Wir haben dort viele Spaß gehabt. Das Wetter war nicht ganz gut. Wir sind im Schmetterlingshaus gewesen. Unsere pädagogische Aufsicht war sehr gut und nett.
 
Denisa F.
 
Wir haben viele neue Sachen gelernt. In Magdeburg war sehr gut. Wir danken fűr alles.
 
                                                                                                                    Aneta Ch.
 
 
Vielen Dank für Ihren Deutschkurs. Magdeburg ist schőne Stadt. Ich hatte Geburtstagsparty in Magdeburg.
 
 
                                                                                                                       Marianna T.
 
 
Wir sind nach Deutschland mit dem Bus und mit dem Zug gefahren. Der Zug war prima. Der Bus war sehr schlecht. In dem Bus kőnnen wir nicht schlafen. Wir hatten schlechtes Bett. Wir hatten 3 Geburtstagspartys.
Ich habe große Schmetterlinge gesehen. Die Schmetterlinge waren blau, schwarz, rot oder gelb.
Ich liebe Deutschland.
                                                                                                                         Lucia V.
 
In Deutschland war super. Menschen in Deutschland sind sehr freundlich. Meisten super sind in Deutschland Denkmäler und Erlebnisse. Alles war super.
 
                                                                                                                       Maja P.
 
Deutschland ist sehr schön Staat. Wir haben viele Erlebnisse. Danke schőn fűr alles.
                                                                                                                       Jana Dr.
 
In Deutschland war sehr gut. Super Leute, Erfahrungen, unsere Lehrerin und unser Schulmeister. Wir trafen interessant Leute. Wir hatten eine sehr nett Deutschlehrerin. Die Reise nach Hause war schwierig.
 
Veronika C.
 
Es war sehr gut Ausflug, weil wir haben Magdeburg kennen und wir haben viele lernen auf Deutsche. Mein beste Erlebnis war Kommunikation bei Einkaufen. Es war Spaß.    
                                                                                                                        Natália Š.
 
Mir gefällt alles. Alles war sehr schön. Wir haben Deutsch gelernt. Wir haben neuen Erlebnis. Aber die Reise mit dem Bus war sehr schlecht.
 
                                                                                                                       Diana L.
 
6. jún 2017
MDD pre Svet zdravia

 
 
6. júna 2017 Nemocnica Svet zdravia v Humennom a dobrovoľnícka organizácia Krajší deň zorganizovala pre deti zamestnancov oslavu MDD. Pomoc pri organizácii tejto udalosti poskytla aj naša škola prípravou rôznych súťaží.
Dobrovoľníčky z radov našich študentiek detičky zaujali hádankami, maľovankami, skladaním puzzle, vyrábaním papierovej hlavy šaša, maľovaním na tvár a tie ich odmenili krásnym úsmevom a svojou nespútanou radosťou. Na záver si spoločne zatancovali a zaspievali.
Deň detí sa však týka aj chorých detičiek, preto šli naše žiačky za nimi na oddelenie a robili aj s nimi niektoré aktivity. O to viac si vážili ich úsmev a spokojnosť, keď sa malým pacientom podarilo úspešne aktivitu zrealizovať.
 
6. jún 2017
EKO dni 2017

 
Dňa 6.6.2017 sme navštívili Vihorlatské múzeum v Humennom, ktoré organizovalo edukačné podujatie s environmentálnou tematikou pre školy pod názvom „EKO DNI 2017“. Jeho cieľom bolo oboznámiť žiakov základných škôl a študentov stredných škôl s prírodnými pozoruhodnosťami a krásami nášho regiónu a zároveň poukázať na nutnosť a možnosti ochrany prírodného bohatstva.
Počas besedy s pracovníkmi ochrany prírody sme riešili rôzne  environmentálne aktivity, nazreli sme do videoprojekcie filmov a viedli diskusie na odborné témy. Po tejto besede sme absolvovali prehliadku Prírodovednej expozície Vihorlatského múzea, kde sme videli cicavce, vtáky, plazy a hmyz všetkých druhov. Zo všetkým nám pomáhala Mgr. Iveta Buraľová, ktorá pracuje ako ochranárka prírody v Národnom parku Poloniny.
Poloniny sú Národným parkom na Slovensku na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou v Poloninách Bukovských vrchoch. Park leží v okrese Snina v Prešovskom kraji. Je to najvýchodnejšia časť Slovenska a patrí medzi najredšie osídlené. Najvyšší vrch sa volá Kremenec (1 221 m n. m.) a nachádza sa na mieste, kde sa stretávajú hranice Poľska, Slovenska a Ukrajiny. 80 percent parku tvoria lesy, kde prevládajú bukové porasty. Medzi nimi sú aj pralesy, ktorých najväčšia koncentrácia je práve v Národnom parku Poloniny. Významné percento plochy parku zaberajú lúky na hlavnom hrebeni Bukovských vrchov nazývané Poloniny.

Vanesa Dudová, III.HB
Sofia Slišková, III.HB
Dorota Ivanová, III.HB
4. jún 2017
MDD v meste Humenné

 
Nedeľňajšie popoludnie 4. júna 2017 patrilo deťom. Pred Mestským kultúrnym strediskom v Humennom sa zišli deti, aby sa zabavili, zmerali si svoje sily v rôznych súťažiach, a tak oslávili svoj sviatok.
Naše študentky sa prejavili ako animátorky tejto slávnosti, pretože si pre deťúrence prichystali rôzne aktivity, a tak prispeli k príjemnej atmosfére. Deti žonglovali, hádzali loptičky a papierové krúžky na cieľ, skákali vo vreciach, prenášali tanier na hlave a naše dievčence im maľovali na tvár rôzne motívy. Popri tom ich zabával svojím spevom a tancom ujo Ľubo. Nielen deti, ale aj dievčatá za svoj výkon dostali sladkú odmenu.
 
16. máj 2017
Dukla

 
Dňa 16.05.2017 sa dobrovoľníčky z I.HB, II.HB a III.HB zúčastnili školského výletu. Navštívili sme vyhliadkovú vežu na slovensko-poľskej hranici, kde sme sa vrátili o 72 rokov naspäť do obdobia 2. sv. vojny. Po krátkom vysvetlení vtedajšej situácie Karpatsko-duklianskej operácie si žiačky prezreli výstavné  exponáty a presunuli sa k Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a pamätnému cintorínu, kde je pochovaných 565 príslušníkov 1. čs. armádneho zboru v ZSSR.

 
Dievčatá zaujal žulový pamätník - puknuté srdce. Na tomto mieste dňa 6. októbra 1944 spolu so svojím vodičom a osobnou strážou tragicky zahynul generál Jaroslav Vedral-Sázavský, veliteľ 1. čs. samostatnej brigády v Sovietskom zväze, keď jeho auto nabehlo na mínu.
 

Expozíciu delostreleckej techniky v pôvodnom postavení študentky videli cestou k vojnovým bunkrom, ktoré stoja v katastri obce Vyšný Komárnik. V prírodnej múzejnej expozícii sa nachádza 19 bunkrov štábu 3. čs. brigády pod velením armád. Generála L. Svobodu.
 
 
Poslednou zastávkou na ceste za históriou SNP bolo Údolie smrti, ktoré sa nachádza medzi obcami Kapišová, Kružľová a Nižná Písaná. V teréne je rozmiestnená tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85, ktoré pripomínajú tankové boje z októbra 1944.

 
Študentkám sa páčil takýto výlet a veríme, že získali predstavu o tom, aké ťažké boje sa odohrali v čase 2. svetovej vojny a SNP za nastolenie mieru.
15. máj 2017
Exkurzia - Budapešť

Dňa 15. 5. 2017 sa žiačky 2.HB a 3.HB zúčastnili výletu do Budapešti. Tento výlet bol veľmi zaujímavý. Navštívili sme Námestie hrdinov, ktoré je známe najmä pamätníkom. Šli sme aj po Andrášiho aleji, ktorá bola dlhá až 4 kilometre. Naša sprievodkyňa nám povedala mnoho zaujímavých informácií o tomto krásnom historickom meste. Dokonca sme skúsili aj zaujímavé chute, ako napríklad langošové chipsy. Boli sme aj v najznámejšej marcipánovej cukrárni v Budapešti.

Spravili sme si množstvo krásnych fotiek, ktoré nám budú stále pripomínať tento skvelý výlet. Veľké ďakujem patrí našim paniam učiteľkám A. Sterankovej a J. Vasilcovej, ktoré nám spríjemnili svojou účasťou celý deň.
12. máj 2017 - 14. máj 2017
Výlet I. HB

12. mája 2017 žiačky I. HB na utuženie kolektívu podnikli triedny výlet do Závadky nad Hronom, kde sa nachádza Európske vzdelávacie centrum s nádhernou prírodou uprostred troch národných parkov – Muránska Planina, Nízke Tatry a Slovenský raj. Ubytovanie a stravu im poskytol zástupca zriaďovateľa školy a konateľ EBG na Slovensku Ing. Marek Nikel.
Zábavnú cestu vlakom vystriedalo príjemné prostredie drevených chatiek, v ktorých sa dievčatá hneď udomácnili a večer strávili spoločenskými hrami.
Druhý deň výletu bol pestrý. Po raňajkách a prechádzke po okolí si dievčatá navarili kotlíkový guláš, ktorý chutil o to viac, že si ho pripravovali vonku pod holým nebom, keďže pekné počasie im to umožňovalo. Poobede sa šli pozrieť do dediny a večer si posedeli pri ohníku.
Všetky žiačky si z výletu odniesli veľa zážitkov a odchádzali s prianím zopakovať si ho aj ďalší rok.
8. máj 2017 - 12. máj 2017
Výmena skúseností na medzinárodnej úrovni

 
Základnou filozofiou  škôl  EBG a DSA je vytvoriť tvorivé prostredie, v ktorom žiaci získajú vzťah k učeniu sa jazyka. V rámci zvyšovania kvality a efektívnosti vyučovania cudzích jazykov sa v čase od 8.5.2017 do 12.5.2017 uskutočnila študijná cesta pre učiteľov nemeckého jazyka do jazykového inštitútu v Magdeburgu, ktorej cieľom bolo vytvoriť spoločný model vyučovania cudzích jazykov v školách EBG a DSA s dôrazom na využitie moderných edukačných metód. Rôzne spôsoby využitia týchto metód boli prezentované na kurzoch nemeckého jazyka ako druhého resp. cudzieho jazyka.  Zaujímavým spestrením pobytu boli prezentácie učebníc jazykov pre ZŠ a SŠ z vydavateľstva Cornelsen, ktoré svojimi aktivitami podporuje rozvoj vzdelania.
 
Všetci účastníci vyjadrili podporu navrhovanému modelu výučby a zdôraznili význam spolupráce medzi školami EBG a DSA na Slovensku ale aj v medzinárodnom meradle.
5. máj 2017
Červený kríž - súťaž

Dňa 5.5.2017 sa vybrané dievčatá I.HB a II.HB zúčastnili súťaže Družstiev prvej pomoci organizovanej Slovenským červeným krížom. Po celoročnej príprave sa rozhodli zúročiť nadobudnuté vedomosti v oblasti poskytovania pomoci postihnutým.
Súťaž pozostávala z viacerých súťažných disciplín, v ktorých mali na figurantoch predviesť, ako podať prvú pomoc človeku v bezvedomí, ako zastaviť krvácanie, ako správne podať masáž srdca... Súčasťou súťaže bol aj vedomostný test.
Naše dievčatá skončili na krásnom druhom mieste.  Srdečne im blahoželáme...
22. marca 2017
 
GJZ VOLLEY CUP 2017

 
22. marca 2017 Gymnázium sv. Jána Zlatoústeho v Humennom zorganizovalo volejbalový turnaj, ktorého sa okrem žiakov stredných škôl mohli zúčastniť aj zamestnanci. Tak vznikli zaujímavé zmiešané družstvá a zaujímavá bola preto aj samotná súťaž, veď hrať spolu s učiteľmi alebo so školníkom je výzvou. Ich povzbudivé slová dievčatá motivovali natoľko, že podali vynikajúci výkon. Výsledok bol preto zaslúžený – 1. miesto.
 
Srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu!
3. marca 2017
Karnevalová maska

 
Deň pred jarnými prázdninami sa  nás súťažilo. Žiacka školská rada zorganizovala súťaž vo vytváraní karnevalových masiek. Žiačky prvého až tretieho ročníka sa pustili do práce počas 5. a 6. vyučovacej hodiny a výsledok stál naozaj za to.

Porota pozostávajúca z netriednych učiteľov a pána riaditeľa ocenila kreativitu a originálne nápady hlavne žiačok III. HB, pretože tie získali ceny za najkrajšiu, najkreatívnejšiu, najvtipnejšiu masku.
24. február 2017
Vansovej Lomnička

Jubilejný 50. ročník okresnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy žien sa konal 24. februára 2017 v zasadačke Mestského úradu v Humennom.
Netradičné bolo miesto konania umeleckého festivalu, pretože Únia žien Slovenska tentokrát spolupracovala pri organizácii súťaže s Mestským úradom Humenné, keďže 50. ročník Vansovej Lomničky sa uskutočnil pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste pod záštitou primátorky mesta PhDr. Jany Vaľovej.
Táto udalosť sa začala netradične menším divadelným predstavením o tvorbe a živote Terézie Vansovej v podaní Divadla pri fontáne a príhovorom primátorky mesta PhDr. J. Vaľovej. Nasledovala samotná súťaž, v ktorej si v recitácii zmerali sily ženy rôznych vekových kategórií od 18 rokov.
Našu školu reprezentovala Terézia Misárová z III. HB s textom Andreja Reinera Poézia po americky.
Ďakujeme jej za reprezentáciu školy.
24. február 2017
Okresné kolo vo florbale žiačok SŠ

 
 
Dňa 24.2.2017 sa naše žiačky zúčastnili Okresného kola vo florbale žiačok stredných škôl.

Žiačky podali výborný herný výkon. Napriek silnej konkurencii sa umiestnili na druhom mieste,  za čo im patrí veľké poďakovanie.
14. február - 17. február 2017
Plavecký výcvik
 
V utorok 14.2.2017 sa poriadnou rozcvičkou začal povinný plavecký výcvik žiačok 2.HB a jednej žiačky z 3.HB. V tento deň sme boli rozdelené do 3 skupín podľa našich plaveckých zručností.
Počas celého výcviku sme sa učili správne plávať rôzne štýly, prešli sme podrobne techniku rúk aj nôh, správne dýchanie, ale zároveň nám boli ukázané najčastejšie chyby, ktoré sa pri plávaní môžu vyskytnúť.
Štvrtok sme začali voľnejšie  a to rôznymi hrami vo vode, ktoré môžeme vykonávať aj s malými deťmi v materskej škole. Zároveň sme sa učili zachraniť topiaceho sa. Bolo to dopoludnie plné smiechu, ale aj zistenia, že to nie je také ľahké, ako sme si mysleli.
V piatok sme si zopakovali všetko, čo sme sa naučili.Plávali sme 100 m a 50 m. Niektorým to išlo lepšie, iným horšie, no žiadna z nás to nevzdala.
Tento týždeň sme si užili a každá z nás naň bude spomínať s úsmevom na perách.
Timea Gramatová, II. HB
6. február - 10. február 2017
Lyžiarsky výcvik

 
Tento týždeň nám dal veľmi veľa: skúsenosti, zážitky, spomienky a kopec zábavy.
Každý deň sme mali veľmi pestrý program. Po raňajkách nám bolo oznámené, čo nás v daný deň čaká. Najprv to bolo 2-3 hodinové lyžovanie, potom obed, opäť pár hodín na lyžiach, výdatná večera, po nej pestrý zábavný program a nakoniec, zaslúžený spánok, aby sme na ďalší deň boli schopné podať na lyžiach čo najlepší výkon.
Neraz sme si poniektoré povedali, že sa lyžovať nikdy nenaučíme a že chceme ísť domov. Avšak boli sme vytrvalé a postupne sme to zvládli. Musím však podotknúť, že máme spolužiačky, ktoré sú na lyžiach „ako doma“. Zo začiatku sme im my „nelyžiarky“ naozaj mohli len ticho závidieť, no pohľad na nich bol pre nás motivujúci a poháňal nás vpred. Ku koncu týždňa bolo super to, že sme samy dokázali zlyžovať celý kopec bez pomoci učiteľa alebo uja Johana, priemerne lyžovať a nepadať pri tom.
Zaujímavé boli tiež večery, kedy sme robili rôzne aktivity. Najviac nás oslovila súťaž, v ktorej sme čo najlepšie mali zahrať divadlo na vylosované literárne dielo. Nebolo to samozrejme nič ľahké, ale zaujímavé a zábavné. Brali sme to ako prípravu na prax v MŠ a ŠKD.
Z tohto týždňa sme si odniesli krásne spomienky na náš prvý spoločný triedny výlet v čisto ženskej zostave. Bol to týždeň plný dobrej nálady, príjemných chvíľ, žiadneho učenia sa a utuženia si dobrých priateľských vzťahov. Nie vždy to medzi nami bolo ružové, no stále sme sa snažili pomáhať si a podporovať jedna druhú. Na konci tohto celého parádneho týždňa sme všetky vedeli minimálne priemerne lyžovať a nepadať pri tom.
Na záver len treba skonštatovať, že základom každého úspechu je nebáť sa a robiť veci naplno a s odhodlaním, postupom času sa výsledky dostavia. Kto nič neskúsi, nič nezažije.
Slavomíra Žulčáková, I. HB
30. január 2017
Obchodovanie s ľuďmi - beseda

 
Dňa 30. januára 2017 sa uskutočnila pre našich druhákov beseda s pracovníčkou Sociálneho centra Charita v Humennom na tému Obchodovanie s ľuďmi. Žiačky boli oboznámení s pojmami: obchod s ľuďmi, obchodník, syndróm obete, posttraumatická stresová porucha a pod.

V rámci besedy sa robili rôzne aktivity, ako napríklad, čo si zbaliť do kufra pred odchodom do zahraničia, viem, čo nosím (odkiaľ výrobok pochádza a za akých podmienok bol vyrobený), urč prostriedok a ďalšie.  

V závere sa diskutovalo na tému konanie, účel, zdravý vzťah, výhody a nevýhody práce v zahraničí.

Veríme, že sa beseda páčila a tešíme sa na ďalšiu.
26. január 2017
Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

 
 
Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu a divadiel poézie na Slovensku.
Recitátori svojím repertoárom a interpretáciou hlbšie spoznávajú literárne hodnoty, prehlbujú si znalosti z literatúry, svoju kreativitu, zmysel pre rytmus, pestujú vzťak k slovu ako umeleckej hodnote.
Aj v našej škole sme dali možnosť žiakom prejaviť svoj talent, a tak 26. januára 2017 sme precítili slovo literárnej tvorby prostredníctvom umeleckého prednesu našich súťažiacich. Započúvali sme sa do poézie a prózy a nechali sa unášať svetom fantázie.
Ďakujeme za estetický zážitok a blahoželáme výherkyniam!
20. január 2017
Olympiáda v cudzích jazykoch

 
Olympiáda v nemeckom a anglickom jazyku sa uskutočnila 20.1.2016, zúčastnilo sa jej 8 žiakov zo všetkých ročníkov. Súťažiace si overili svoje schopnosti a zručnosti v používaní jazyka.
Rozhodli sme sa udeliť dve miesta v obidvoch olympiádach.

V anglickom jazyku sa na prvých miestach umiestnili Miriam Hovancová z III.HB a Timea Ulapová zo IV.HB.

V nemeckom jazyku patrí naše blahoželanie Natálii Gužikovej z I.HB a Denise Fickovej z III.HB.

Všetkým srdečne blahoželáme.
22. december 2016
Vianočné korčuľovanie

Posledný deň pred vianočnými prázdninami bol výnimočný nielen tým, že sme sa ocitli vo vynovených priestoroch školy, ale aj organizáciou vyučovania. Príjemnú atmosféru nám teda vytvorila škola v novom šate s plastovými oknami a triedni učitelia špeciálnymi triednickými hodinami.
Vianočný čas nám umocnili rozhovory o vianočných zvykoch a veselých príhodách, počúvanie vianočných piesní, či pozeranie filmov s touto tematikou. Triednické hodiny boli priateľským posedením s teplým čajom a s koláčikmi, ktoré si priniesli samotní žiaci a ich triedne učiteľky.
Na záver zaujímavého vyučovania nás čakalo korčuľovanie, a tak žiaci preukázali svoje korčuliarske zručnosti na zimnom štadióne. Pohybová aktivita je totiž potrebná v každom ročnom období. Túto akciu zorganizovala žiacka školská rada spolu s pánom učiteľom Mgr. P. Behúnom.
21. december 2016
IV. vianočný koncert

Stalo sa príjemnou tradíciou, že v čase Vianoc usporadúva SPSA EBG Humenné vianočný koncert.
Nebolo to inak ani tento rok a už v tradičných priestoroch Kostola troch sv. Košických mučeníkov v Humennom sa širokej verejnosti predstavil Spevácky zbor Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie EBG v Humennom pod vedením Mgr. Lukáša Jeňa.
Návštevníci si vypočuli široký repertoár piesní a veríme, že si odniesli hlboký umelecký zážitok.
Dovidenia o rok...
13. december 2016
Historická vychádzka

Dňa 13.12.2016 sme sa zúčastnili školskej akcie ,,Historická vychádzka mestom Humenné“, ktorej cieľom bolo spoznať históriu a pamiatky mesta Humenné.

Ráno o 8:30 bol zraz pri Mestskom kultúrnom stredisku v Humennom a odtiaľ sme sa presunuli k soche sv. Jána Nepomuckého, kde nám pani učiteľka Vasilcová priblížila jeho život.

Ďalším bodom našej vychádzky bola busta M.R. Štefánika pri Fontáne lásky. Pri buste sme sa dozvedeli niečo z jeho života a o jeho posolstve pre slovenský národ.

Neskôr sme prešli ku Skanzenu ľudovej architektúry. Je sprístupnený od roku 1984. Tvorí ho 14 domčekov a drevený kostolík svätého archanjela Michala z Novej Sedlice, ktorý pochádza z roku 1764 a pôvodne bol postavený bez použitia jediného klinca. Tento kostolík je vyhlásený za pamiatku UNESCO.

Po tejto zastávke sme sa presunuli k renesančnému kaštieľu, v ktorom boli prví panovníci Drugethovci a po nich Andrássyovci. Taktiež ako skanzen je zapísaný v UNESCO.

Našou ďalšou métou bol Gotický kostol Všetkých svätých v Humennom, ktorý bol pôvodne kláštorom.

Najviac nás potrápil presun ku kostolu na Kalvárii, pretože sme museli zdolať strmý kopec. Kostol je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku

Po tejto zastávke sme navštívili vojenský cintorín, kde sa nachádza pamätník obetiam II. svetovej vojny. Tam nás očaril pekný výhľad na mesto Humenné, ktorý bol o to krajší, že svietilo slnko, a preto sme videli aj na Vihorlat.

Poslednou pamiatkou na našej púti za históriou mesta bola Vihorlatská hvezdáreň. Dominantou hvezdárne je teleskop. Je umiestnený vo štvormetrovej kupole.

Aj napriek mrazivému počasiu historická vychádzka nám priblížila našu minulosť a dozvedeli sme sa veľa zaujímavosti o histórii Humenného.

Bibiána Antoličová, I.HB
 
30. novembra 2016
Kruháčik

 
 
Naše žiačky sa 30. 11. 2016  zúčastnili kruhového tréningu pod vedením skúsenej trénerky Ivany Seňkovej v prvom ženskom fitness centre v Humennom - LADY FITNESS.
Boli to dievčatá, ktoré majú kruhový tréning ako záujmový krúžok na našej škole. Po krátkom rozcvičení prešli na samotný tréning. Popasovali sa výborne s jednotlivými stanovišťami, za čo si zaslúžia veľký obdiv a pochvalu. Určite si niektoré siahli až na dno svojich fyzických síl. Všetkým dievčatám gratulujem a verím, že sa naše rady rozšíria o ďalšie žiačky našej školy.
Mgr. Peter Behún
22. novembra 2016
Tvoja tvár znie povedome

 
22. 11. 2016 bolo na našej škole opäť veselo. Študenti zorganizovali súťaž Tvoja tvár znie povedome. Súťažiace napodobňovali známe hviezdy populárnej hudby a porota, pozostávajúca z pedagógov, hodnotila.
Víťazkou sa stala Tímea Ficková z II. HB, ktorá stvárnila Adama Ďuricu s piesňou Do vtedy. Svoj talent prejavila aj vlastnou tvorbou, pretože zložila a zaspievala hymnu tejto zábavnej akcie.
Na záver sa predviedli štvrtáci scénkami zo stužkovej slávnosti.
27. október 2016
Imatrikulácia prvákov

Na 27. november 2016 sme sa vôbec netešili. Nevedeli sme, čo môžeme od imatrikulácie očakávať, ale naplno sme si to začali uvedomovať až na hodine biológie, kedy do triedy vošli druháčky a začali nám vytvárať čudesné účesy a makeupy.
Cestou do spoločenskej miestnosti, kde sa konal celý program, sme sa posmeľovali spevom a naozaj nám to pomohlo. Strach z nás postupne opadával.
Pán riaditeľ sa nám milo prihovoril, druháčky nás privítali piesňou, ostatní spolužiaci potleskom a potom nasledovali rôzne súťaže a úlohy, ktoré sme niektoré zvládli hravo a niektoré s námahou. Za nesprávne alebo neskoro zvládnuté úlohy nám boli udelené tresty, ale aj tie sme napokon v pohode prežili. Atmosféra celého programu bola pozitívna, všetci sa zabávali a smiali.
Na záver sme na kolenách a pokropené zvláštnou tekutinou prečítali prvácky sľub, v ktorom sme sa zaviazali vždy pomáhať druháčkam. Podobný sľub prečítala aj naša triedna učiteľka.
Privítanie prvákov do cechu študentstva dopadlo nad naše očakávania. Niektoré z nás sa trochu strápnili, ale aj tak sme sa zabavili a dokázali si, že sa vieme zasmiať aj zo seba. Teraz sa tešíme na budúci školský rok a nové prváčky.

Slavomíra Žulčáková, I. HB
26. október 2016
Workshop pre Svet zdravia

http://svetzdravia.com/krajsi-den/novinky/497
 
 
Dňa 26.10.2016 štyri žiačky z 3.HB navštívili oddelenie dlhodobo chorých v humenskej nemocnici s cieľom spríjemniť a obzvláštniť im ich pobyt  workshopom.

 
Pripravili si pre nich rôzny výtvarný materiál a ukážky výrobkov a pustili sa spoločne do tvorenia, zhotovovania a zdobenia rôznych pozdravov a ozdôb. Niektorí pacienti sa najprv len s nedôverou prizerali, no neskôr sa pridali tiež. Zatiaľ čo niektorým to išlo akoby od ruky, iní potrebovali trochu pomôcť. Nakoniec sa tento workshop vydaril, všetci pacienti boli spokojní, že aspoň na chvíľu mohli  zabudnúť na svoje trápenia a choroby,  a preto by takýto program privítali znova.

 
Dievčatá boli spokojné so svojou prácou, mali dobrý pocit z potešenia týchto ľudí a hlavne z toho, že mrzutý výraz zatrpknutosti na tvári im aspoň na okamih vystriedal úsmev.
 
 
Ivana Bodnárová, III. HB
21. október 2016
EBG plamienok

 
Školská rada 21. 10. 2016 uskutočnila svoju prvú akciu v tomto školskom roku a tá sa celkom vydarila.
 
Žiaci vytvorili skupiny, priniesli si tekvice, pomôcky na vyrezávanie, zdobenie tekvíc a na 4. vyučovacej hodine sa pustili do práce. Usilovne vyrezávali, maľovali, lepili a výsledky boli obdivuhodné.
 
Školský parlament navrhol zaujímavé ceny, takže porota v zložení netriednych učiteľov hľadala najdrsnejšiu, najveselšiu a najmenej vyrezávanú tekvicu, čomu zodpovedali aj odmeny – drôtená hubka na riad, sušienka v podobe smejka a vreckovky pre plač. Napokon bola udelená aj Cena učiteľov a všetci žiaci za svoju snahu dostali sladké potešenie v podobe lízanky.
18. október 2016
Exkurzia vo Vihorlatskej knižnici

 
 
18. októbra 2016 žiačky I. HB v rámci hodín slovenského jazyka a literatúry, kde práve preberajú učivo o získavaní a spracovaní informácií, navštívili Vihorlatskú knižnicu v Humennom.
 
Zo slov pracovníčok knižnice sa dozvedeli, aký je knižničný a výpožičný poriadok knižnice, ako sa orientovať v jednotlivých  oddeleniach,  aké služby knižnica poskytuje, a prakticky si obohatili vedomosti z niektorých tém preberaných na hodinách slovenčiny.
 
Zaujímavou bola pre nich informácia, že v knižnici je pre študentov od 24. 10. 2016 do 28. 10. 2016 zápisné alebo obnovenie členstva zadarmo. Takéto akcie zvyknú byť párkrát v roku.
28. september - 30. september 2016
Kurz ochrany života a zdravia

 
V dňoch 28. 9. 2016 až 30. 9. 2016 sa žiačky III. HB v počte 29 zúčastnili povinného kurzu ochrany života a zdravia v Malom Lipníku.

 
Tretiačky absolvovali nielen teoretickú prípravu ale aj praktický výcvik v oblasti poskytovania prvej pomoci pri úrazoch, popáleninách, priestreloch, uštipnutiach hadom, naučili sa určiť poradie naliehavosti ošetrenia zranených osôb, podávať umelé dýchanie, získali vedomosti ako riešiť mimoriadne situácie a udalosti, vyskúšali si nasadzovať plynovú masku a obliecť protichemický ochranný odev. Zároveň si zmerali sily  v streľbe zo vzduchových zbraní a napokon zhotovovali provizórne nosidlá pre zraneného. To všetko v nádhernom prostredí obce Malý Lipník v okrese Stará Ľubovňa, ktorá sa nachádza na hraniciach s Poľskou republikou v Ľubovnianskej vrchovine.

 
Chata U Financa svojou rodinnou atmosférou a dobrým prístupom personálu žiačkam spríjemnila voľné chvíle, ktoré strávili hrou tenisu, loptovými hrami, posedením v príjemnom prostredí a večerným opekaním pri vonkajšom grile.
 
Študentky sa vrátili domov obohatené nielen o nové vedomosti, ale aj o pekné zážitky umocnené nádhernou prírodou a slnečným počasím babieho leta.
21. september 2016
Európsky deň jazykov
 
 
Európsky deň jazykov sa organizuje od roku 2001.Všeobecnými cieľmi Európskeho dňa jazykov sú:
1.    Upozorniť verejnosť na dôležitosť štúdia jazykov a diverzifikácie škály študovaných jazykov s cieľom prispieť k rozvoju mnohojazyčnosti a interkultúrneho porozumenia;
 
2.    Podpora bohatej jazykovej a kultúrnej rozmanitosti Európy, ktorú je nevyhnutné zachovávať, chrániť a rozvíjať;
 
3.    Podpora celoživotného jazykového vzdelávania v školách i mimo škôl, či už na študijné účely, pre odborné potreby, za účelom mobility alebo pre zábavu a vzájomnú výmenu poznatkov a skúseností.
 
 

Niekoľko faktov o jazykoch
 
Na svete existuje 6000 až 7000 jazykov – hovorí nimi 7 miliárd ľudí v 189 nezávislých štátoch. V Európe sa používa okolo 225 pôvodných jazykov - približne 3% z celkového počtu svetových jazykov. Najväčší počet jazykov sa používa v Ázii a Afrike. Približne polovica obyvateľov sveta je dvoj- alebo viacjazyčná, t.j. hovorí dvoma alebo viacerými jazykmi. Mnohé z jazykov majú viac než 50 000 slov, ale ich aktívni používatelia si väčšinou vystačia so zlomkom celkovej slovnej zásoby: v bežnej konverzácii používajú stále iba niekoľko stoviek rovnakých slov. Väčšina európskych jazykov patrí do skupiny indoeurópskych jazykov. Väčšina európskych jazykov patrí do troch širokých skupín: germánske, románske a slovanské jazyky. Medzi germánske jazyky patria okrem iných dánčina, nórčina, švédčina, islandčina, nemčina, holandčina, angličtina a jidiš. V skupine románskych jazykov nájdeme okrem iných aj taliančinu, francúzštinu, španielčinu, portugalčinu a rumunčinu. Medzi slovanské jazyky patrí ruština, ukrajinčina, bieloruština, poľština, čeština, slovenčina, slovinčina, srbčina, chorvátčina, macedónčina, bulharčina a ďalšie. Väčšina európskych jazykov používa latinské písmo. Niektoré slovanské jazyky používajú azbuku. Gréčtina, arménčina, gruzínčina a jidiš majú svoje vlastné písma.

Do oslavy EDJ sme sa zapojili aj my, na SPSA EBG v Humennom sme vytvorili pexesá, slovníky a komiksy v maďarčine, dánčine, portugalčine a fínčine.
 
16. september 2016
Európsky týždeň športu

Účelom Európskeho týždňa športu je propagácia športu a pohybových aktivít po celej Európe. Iniciatíva je zameraná na všetkých bez ohľadu na vek, vzdelanie či úroveň trénovanosti. Toho roku si pripomíname 2. ročník. Naša škola sa tiež aktívne zapojila do podujatia. Pre žiakov boli pripravené zaujímavé súťaže, v ktorých si mohli zmerať svoje sily: štafetový beh, bedminton, triafanie bedmintonovým košíkom bránku... Cieľom nebolo vyhrať, ale zúčastniť sa a urobiť niečo prospešné pre svoje zdravie. Tešíme sa na budúci školský rok, kedy si to znovu zopakujeme.
Návrat na obsah