2022/2023 - SSOŠ pedagogická EBG

Prejsť na obsah

2022/2023

Zo života školy

2022/2023

Dual Workshop
7. september 2022
V dňoch 7.9.2022 – 9.9.2022 sa žiaci II. A zúčastnili workshopu, ktorého cieľom bolo, aby si žiaci formou vlastných skúseností pri rôznych aktivitách zameraných na prácu s deťmi v MŠ a ŠKD odniesli čo najviac podnetov pre svoje ďalšie praktické pôsobenie na škole.
 
Pedagógovia si pre žiakov pripravili rôzne aktivity z rôznych vzdelávacích oblastí MŠ a tematických oblastí vzdelávania v ŠKD, ktoré si na vlastnej koži vyskúšali a ktoré potom budú môcť realizovať s deťmi na praxi. Všetko sa dialo v duchu súťaže, takže sa využívala pri aktivitách zdravá rivalita a chuť víťaziť.
 
Prvý deň sa začalo zoznamovacími cvičeniami s využitím metód tvorivej dramatiky a metodiky literárnej a jazykovej výchovy. Nasledujúci deň sa žiaci oboznámili s metódami ostatných metodík a hravým spôsobom zvládli všetky úlohy, pričom prejavili svoju kreativitu, fantáziu a schopnosť prezentovať svoje názory, ale aj svoje vedomosti.
 
Takýto workshop má veľký význam pre našich žiakov duálneho vzdelávania, pretože v ňom zúročia svoje nadobudnuté vedomosti a zručnosti za rok svojho pôsobenia na škole a poskytne im návod ako zaujímavo pracovať s deťmi, keďže sa im v druhom ročníku začína priebežná prax.
Kurz ochrany života a zdravia
23. september 2022
V dňoch 20.09.-23.09. 2022 sme sa zúčastnili KOŽAZu - Kurzu ochrany života a zdravia v Malom Lipníku na chate ,, U Financa”.
 
Vôbec sme nevedeli, čo máme čakať. Prvý deň začal kurz teoretickou časťou zdravotnej prípravy a na druhý deň pokračovala zdravotná príprava praktickou časťou, kde sme si vyskúšali podávanie prvej pomoci, stabilizovanú polohu, obväzovanie ...
 
Tretí deň bola na rade civilná ochrana. V teoretickej časti sme sa dozvedeli, čo máme robiť a ako sa správať v prípade vyhlásenia poplachu, vyskúšali sme si nasadzovanie ochrannej masky a dozvedeli sme sa o jej funkcii. Vyskúšali sme si obliecť protichemický oblek a vonku sme zhotovili improvizované nosidlá, na ktorých sme napokon mali odniesť jedného z členov družstva.  Neskôr sme si skúšali hod granátom na cieľ.
 
Počas celého kurzu  sme boli rozdelení na štyri družstvá a každé družstvo zbieralo body za jednotlivé disciplíny, modelové situácie a aktivity.
 
Na záver kurzu sme si svoje vedomosti a zručnosti preverili v preteku, kde sme mali na jednotlivých stanovištiach zvládnuť praktické úlohy, ale si aj preveriť teoretické vedomosti z kurzu. Večer bolo vyhodnotenie nášho pôsobenia.  
 
Celý kurz bol nie len náučný, ale obsahoval aj kopu zábavy , na ktorú budem spomínať dlho spomínať.  Ďakujeme našim učiteľom, že si pre nás pripravili zaujímavé aktivity a podelili sa s nami o svoje vedomosti a praktické skúsenosti.
Európsky deň jazykov
26. september 2022
Aj na našej škole každoročne podporujeme Európsky deň jazykov. Žiaci sa za pomoci projektovej práce snažia vyhľadať a zároveň naučiť informácie týkajúce sa iných európskych jazykov, ako aj samotných štátov, z ktorých tento jazyk pochádza. Tento rok žiaci vytvárali projekt, kde mali vytvoriť noviny píšuce o vybranom európskom jazyku, štáte a ich kultúre. Okrem toho, v rámci medzipredmetových vzťahov si žiaci precvičili aj publicistický štýl písania, a geografiu, ktorá je pri tejto projektovej práci veľmi dôležitá. Žiaci vytvorili zaujímavé, ale aj unikátne európske noviny.
Plavecký kurz
18. októbra 2022
V dňoch 18.10. –  21.10.2022 sme sa zúčastnili plaveckého kurzu v mestskej plavárni v Humennom.
 
Tieto štyri dni sme strávili učením a zdokonaľovaním rôznych štýlov plávania. Venovali sme sa aj rôznym aktivitám, ktoré môžeme využiť pri práci s deťmi v materských školách alebo v ŠKD ako budúci pedagógovia. Deti by sme mali viesť k tomu, aby sa nebáli vody, čiže napríklad sme skúšali jednoduché vznášanie sa na hladine, zadržiavanie dychu na krátky čas alebo sme hrali nejaké hry, ktoré sa môžu realizovať v skupinkách alebo v  spolupráci celej triedy.
 
Neskôr sme nacvičovali základné štýly plávania, a to konkrétne prsia a kraul. Učili sme sa, ako správne zachrániť topiaceho sa človeka vo dvojiciach, čiže s pomocou ďalšieho plavca, ale aj každý individuálne,  ako priplávať k topiacemu, ako sa čo najrýchlejšie dostať k brehu, vytiahnuť človeka z vody a podať mu prvú pomoc.
 
Na konci tohto kurzu sme sa zúčastnili súťaže v plávaní v rôznych plaveckých štýloch. Našli sme svojich víťazov a spokojne sme odchádzali domov.
 
Niektorí sa učili plávať po prvý raz, ostatní sa snažili zdokonaliť svoju techniku plávania, ale všetci sme si to tento týždeň užili rovnako a veríme, že si poznatky z tohto kurzu odnesieme do ďalšieho života.
Čítateľský maratón
26. októbra 2022
Každý rok sa našej škole snažíme vzbudiť záujem žiakov o knihy na povinné čítanie projektovým vyučovaním pod názvom Čitateľský maratón. Toho školského roku sa tak stalo 26.10.2022.
 
V prvej časti dňa sa žiaci v jednotlivých triedach postupne striedali v čítaní knihy nahlas a ostatní spolužiaci sledovali knihu v mobile, keďže ju dostali deň predtým v pdf podobe.
 
Po prečítaní kníh sa začali v skupinách plniť určené úlohy, a to mapa mysle, kde bolo treba zaznamenať základné informácie o knihe, pojmová pyramída, tvorba krátkej básne, návrh obálky na knihu, usporiadanie rozstrihaných viet obsahu knihy, tvorba rozprávania o hlavnej postave.
 
Nakoniec mali jednotlivé triedy kolektívne nacvičiť dramatizáciu zadaného úryvku z prečítanej knihy a vymyslieť pieseň o knihe, ktorá mala obsahovať 2 strofy a refrén.
 
V závere vyučovania sa všetky triedy predviedli pred spolužiakmi školy a vyučujúcimi s nacvičenými krátkymi scénkami a piesňami.
 
Veríme, že takéto projektové vyučovanie má určite zmysel nielen kvôli čítaniu kníh na povinné čítanie, ale aj kvôli rozvíjaniu kreativity žiakov a upevňovaniu vzťahov v kolektívoch tried.
Tvorba koberčeka
27. októbra 2022
Akcia s názvom „Výroba senzomotorického koberčeka pre materské školy“ sa konala na našej škole prvýkrát. Navrhla ju žiacka školská rada s pomocou našich učiteľov.
 
Senzomotorický koberček aktívne stimuluje detské nožičky a zároveň deti zabaví, motivuje k chôdzi a hoci to deti práve vtedy nevnímajú – cvičia.

Keďže s výrobou takéhoto koberčeka sme ešte nemali skúsenosti, inšpirácie sme hľadali na internete. Z domu sme priniesli rôzne pomôcky na výrobu – škrupiny z orechov, gombíky, vlnu rôznej farby, šnúrky, vrchnáky z pet fliaš, cestoviny, fazuľky a veľa ďalších vecí. Každá trieda bola rozdelená do skupín a každá skupinka vytvorila svoj koberček. Spolu sme teda vytvorili 11 koberčekov. Pri samotnom vyrábaní sme rozvinuli našu kreativitu, fantáziu a nápady.

Z tejto akcie sme mali všetci veľkú radosť, lebo sme sa mohli tvorivo prejaviť. Cieľom tejto akcie bolo nielen vyrábanie koberčeka, ale hlavne sme chceli urobiť milé prekvapenie deťom v materských školách. Koberčeky sme darovali deťom v MŠ, kde sa realizuje odborná prax. Deti z nich mali veľkú radosť.

Veríme, že takýchto aktivít bude na škole ešte viac.

Návšteva Vihorlatskej knižnice
3. november 2022
V úvode štúdia slovenského jazyka a literatúry sa prváci zapodievajú získavaním a spracovaním informácií a spoznávajú knižničný systém SR, preto je zvykom absolvovať exkurziu vo Vihorlatskej knižnici v Humennom. Bolo to tak aj v tomto školskom roku  - 3. novembra 2022.

Vihorlatská knižnica v Humennom plní funkciu verejnej univerzálnej knižnice hlavne pre občanov mesta Humenné, ale aj občanov okresov Humenné, Snina a Medzilaborce. Svojim návštevníkom poskytuje výpožičné služby, zvukové knihy, poskytuje prístup na internet. Pre širokú verejnosť pripravuje kultúrno-spoločenské a vzdelávacie podujatia, stretnutia, besedy s tvorcami kníh a významnými osobnosťami kultúrneho a spoločenského života na Slovensku.

Naši žiaci boli oboznámení nielen so službami, ale aj knižničným a výpožičným poriadkom, získali základné informácie o fungovaní knižnice, systéme výpožičiek, MDT či online katalógu. Výklad v podaní skúsenej knihovníčky bol zaujímavý aj preto, lebo v závere videli najstaršie a veľmi vzácne knihy knižnice.

Veríme, že bibliograficko-informačná príprava prváčkam pomôže v ich štúdiu na našej škole.

Olympiáda v anglickom jazyku
16. november 2022
Dňa 16.11.2022 sa na našej strednej škole SSOŠP EBG Humenné konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Školského kola sa celkovo zúčastnilo 6 žiakov, ktorí súťažili v kategórii 2D. Do okresného kola postupuje žiačka 1. A triedy- Beáta Behúnová. Na druhom mieste boli hneď dvaja žiaci. Karin Kokuľová a Ivo Mihaľov. Hodnotiteľmi školského kola boli Mgr. Milan Mihaľov a PaedDr. Alena Steranková. Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku sa v našom okrese uskutoční v polovici januára 2023.
Hravá história Humenčanov
15. november 2022
Vihorlatská knižnica v Humennom plní viacero funkcii, teda okrem požičiavania si kníh, tu môžu občania stráviť svoj voľný čas aj rôznymi kultúrnymi a spoločenskými aktivitami.

Takejto menšej kultúrno-spoločenskej aktivity sa zúčastnili aj žiaci II.A triedy našej školy. Témou spoločenskej aktivity zameranej na poznanie dejín a osobností okresu Humenné bola aj akcia s názvom Hravá história Humenčanov. Túto spoločensko-dejepisnú aktivitu si pripravili študenti tretieho ročníka Gymnázia arm. Gen. L. Svobodu. Za pomoci IKT a mobilnej aplikácie kahoot sa naši študenti zapojili do zaujímavej dejepisnej súťaže. Úspešní súťažiaci si nakoniec mohli vybrať vecné ceny vo forme kníh.

Veríme, že sa takýchto súťaží budeme môcť zúčastniť aj v budúcnosti.

Návrat na obsah